Ako a prečo podporovať koňa v objavovaní?

Skúmanie svojho životného priestoru a tým pádom jeho spoznávanie je jedna zo základných potrieb i nutností k prežitiu v prírode. Ako to podporiť v našom častokrát takmer sterilnom prostredí, v ktorom ľudia myslia na naplnenie tých základných potrieb akými sú žrádlo, voda, "posteľ" či ďalšie kone, ale zabúdajú na potreby, ktoré sú rovnako dôležité? Medzi ne patrí napr. aj skúmanie a objavovanie, zoznamovanie sa s neznámym. Prečo je to dôležité? 

Keď sa kôň stretáva s novými vecami - to môžu byť nové objekty ktoré v živote nevidel, alebo tie, ktoré pozná, ale v inom kontexte - tak sa vytvárajú nové cesty v mozgu a kôň sa učí, že nové veci nie sú desivé a netreba sa ich báť, ale práve naopak. Je odmeňujúce spoznávať svet okolo seba, lebo sa vždy dozvieme niečo nové - objavíme nové pachy, nové chute, zažijeme nové situácie. 

Spoznávanie nových vecí tiež podporuje rozvoj prefrontálneho kortexu a zvýšená spoznávacia aktivita posilňuje vylučovanie serotonínu, oxytocínu či dopamínu. 

Známe veci v novom kontexte? 

Gumená čižma zavesená na dverách, položená na jazdiarni,  vodítko visiace zo stropu, sveter hodený na kríku, stolička naopak... To všetko môžu mnohé kone vnímať ako úplne novú vec, bezohľadu na to, že sa s ňou stretávajú denno-denne. Pre koňa však bunda na vás a tá istá bunda zavesená na kríku, kde bundy nerastú, sú dve veľmi odlišné veci. 

Nechceme koňa vystrašiť, len zaujať

Cieľom je, aby bol kôň počas skúmania v pohodičke a kľude. Nechceme ho vydesiť, lebo to môže mať opačný efekt než o aký sa snažíme. Cieľom je, aby kôň k objektu prišiel, ovoňal, "ochutnal", spoznal ho - pohýbal s ním a v kľude odišiel. Práve takáto pokojná interakcia s novými vecami vyvoláva spomienky na predošlé pozitívne interakcie a uvoľňujú sa pri nej chemické látky, ktoré prinášajú príjemné pocity. 

Ako začať? 

Ak ste nikdy nič také nerobili, tak  niečím jednoduchým. Napr. premiestnenou stoličkou z jej tradičného miesta na iné. Alebo položením vedra na iné miesto a naopak. Môžete okolo vedra rozhádzať kúsky mrkvy či granúl. Iné bezpečné nápady sú napr.: 

  • vodítko na zemi v rôznych tvaroch 
  • vodítko zavesené na strome 
  • metla položená na zemi 
  • sveter zavesený na stene či na strome, na kríku 
  • fúrik položený hore nohami 
  • rozhádzané kefy na čistenie na nezvyčajnom mieste 
  • uterák skrčený na zemi
  • uterák rozprestretý na zemi a s kúskami mrkvy okolo neho a na ňom

Cieľom je, aby si to kôň všimol. Ak si to len všimne, pozrie sa na to z diaľky a ďalej si bez záujmu o veci robí svoje, aj to je fajn. Dôležité je, že si to všimol, zhodnotil a vyhodnotil, že sa necíti ohrozený. Ak k veciam pristúpi a ovonia ich, preskúma, to je tiež skvelé. Čo nechceme je, aby k nim išiel s hlavou v oblakoch, fučiac, s chvostom hore s aktivovaným útekovým "reflexom" a pribiehal a odbiehal. Ak sa to stane raz za čas, to nevadí. Ale nechceme, aby to tak bolo vždy. Cieľom je aby si objekt všimol a prípadne preskúmal s nízkou intenzitou strachu a neistoty. Práve takýmto spôsobom sa bude jeho odolnosť zvyšovať a jeho predstava o svete sa bude plniť pozitívnymi očakávaniami, nie tými desivými. 



Zdieľať 
Archive
Čo majú spoločné kone s mamutmi?