Ako koňovi spríjemniť pobyt v boxe?

Mnoho koní nemá tú možnosť žiť svoj život vonku, v priamom kontakte s ďalšími koňmi 24/7 v tzv. otvorenom ustajnení. Dnes už existuje nekonečné množstvo dôkazov, že život v skupine bez zatvárania koní do boxov je to najlepšie, čo koňom môžeme ponúknuť. Ale bohužiaľ, bežná každodenná prax je ešte na míle vzdialená aktuálnym vedomostiam a tak častokrát, aj keby človek chcel, tak kvalitne voľné ustajnenie vo svojom okolí nenájde.  Nezúfajte, sú spôsoby ako koňom spríjemniť život aj pokiaľ ho musia do istej miery tráviť v boxe. 

1. Sociálny kontakt 

Všímajte si, s ktorým koňom sa ten váš kamaráti - vyhľadáva jeho spoločnosť, snaží sa ho kontaktovať, neodháňa ho od seba či on nie je odháňaný. A skúste zariadiť, aby mal v boxe takéto kone za susedov. 

Možno ste si nevšimli, s kým by sa kamarátil alebo nikto taký v okolí nie je, tak sa aspoň uistite, že nemá za suseda koňa, ktorého má potrebu od seba odháňať alebo ktorý odháňa jeho. Môže to viesť k chronickému stresu a to je nás najväčší nepriateľ. 

Zabezpečte medzi boxami koní, ktoré majú chuť nadväzovať vzťah, voľný priestor, okno, aby si mohli vystrčiť hlavu jeden k druhému a "navštevovať" sa. 

Dajte im seno na rôzne miesta a aj na tú spoločnú stenu a pokiaľ majú chuť - čo častokrát majú - budú môcť spolu žrať svoje sieťky zavesené na stene, ktorú zdieľajú. 

Ak nemáte k dispozícii žiadneho koňa kamoša, tak svoju úlohu môže splniť aj zrkadlo. Dnes sú už dostupné bezpečné umelohmotné zrkadlá do boxov pre kone.

2. Kŕmenie a pohyb

Dajte im seno na rôzne miesta. Podporíte ich tak v pohybe, ktorý má veľký vplyv na psychiku ale aj na zdravé trávenie či kopytá. 

Ak máte seno od rôznych zdrojov, môžete im ho miešať. Nech zapoja svoje zmysly a majú s tým trošku robotu pri výbere toho najlepšieho sústa. 

Schovajte im do kôpok sena či do sietí na seno aj nejaké dobroty. Kúsky mrkvy, jabĺk, cukety, lucerkové granule, rezanku...Čokoľvek, čo má váš kôň rád. A zahrabte to do sena, aby musel zapojiť čuch.

Dajte koňovi seno do rôznych výšok aj rôznymi spôsobmi - na zem, voľné, v sieťke s veľkými okami zavesenej vyššie, v sieťke s malými okami položenej na zemi, seno zmiešané s podstielkou atď. Kone v prírode žerú potravu v rôznej pozícii, ale väčšinou s hlavou pri zemi. Myslite na to aj pri rozmiestňovaní sena, aby aspoň 75 percent z celkového sena mali k dispozícií zo zeme.  

Zabezpečte mu vlákninu ad lib čiže toľko, koľko chce. Ak má problémy s váhou a tendenciu priberať, tak môžete seno miešať so slamou, močiť seno či používať rôzne sieťky s malými okami či dvojité sieťky. 

3. Voľba

Veľmi dôležitou súčasťou plnohodnotného života je možnosť voľby. Hlavne voľby v oblastiach, ktoré sú pre nás dôležité. Pre koňa v boxe to môže byť voľbou napr. mať dva zdroje pitnej vody alebo vyššie spomínané možnosti žrania sena. 

4. Podstielka

Pokiaľ máte zdroj nestriekanej slamy, tak slama vychádza podľa výskumov ako koňmi preferovaná podstielka čo sa výberu ako podkladu na spanie týka. A jej ďalšou výhodou je, že si z nej môže kôň aj uždibnúť a je teda zároveň aj ďalším zdrojom vlákniny. 

5. Enrichment

Môžu to byť konáre - jedlé, výhonky, drevo na obhryz, bobule, bylinky, vône - s esenciálnymi olejmi pozor na to, aby ste ich mohli dať preč pokiaľ koňovi nebudú vyhovovať, takže ich môžete nakvapkať na kusy dreva a ak sa im bude kôň vyhýbať, tak ich zobrať preč. Kone majú veľmi citlivý čuch a esenciálne oleje sú v podstate veľmi koncentrované liečivá. Ak ale kôň o nejaký olej prejaví záujem, tak môžete kvapku kvapnúť do vedra s vodou. Samozrejme do iného, než je jeho bežný zdroj pitnej vody. Ďalšie enrichmentové typy sú aj v tomto článku . Občas robievam webináre na tému enrichmentu, stačí sledovať môj fb, kam vyhadzujem udalosti. Alebo na FB je skupina, v ktorej je už celkom pekná zbierka enrichmentových nápadov, volá sa Spestrime koňom deň. A ak hovoríte anglicky, tak najlepšia enrichmentová stránka je táto  Enriching Equines - Natural behaviors. Happy horses. Better lives.




Zdieľať 
Popisky
Archive
Behaviorista vs. behaviorálny konzultant. V čom je rozdiel?