Blog o...?

O koňoštúdiu! O takom, ktoré má konečne spád o akom som vždy snívala. Učím sa od odborníkov, ktorí nielenže majú prehľad o všemožných aj nemožných dátach čo sa správania koní a starostlivosti o ne týka, ale hlavne majú skúsenosti. Pretože ich hlavnou pracovnou náplňou je riešenie problémových správaní koní.  Žijú vo svete, v ktorom neustále prakticky testujú a aplikujú poznatky do praxe. A ich hlavným motorom je zlepšiť povedomie koniarov o tom, ako kone myslia, cítia, čo potrebujú. 

Tento blog bude o všetkom, čo sa budem v tomto štúdiu dozvedať (a stíhať zapisovať sem).  Z egoistických, ale aj altruistických dôvodov. Moja egoistická motivácia je, že si chcem vytvoriť čosi ako skrátené skriptá pre vlastnú potrebu. Aby som sa mala k čomu vrátiť. Také sťaby poznámky. Poznámky zo štúdia na ceste k cieľu menom Equine Psychology Specialist (v preklade asi odbornik na konskú psychológiu...hmm?)

A len tak mimochodom sa pomocou písania aj čosi naučiť a zapamätať si. Ale áno, bolo by oveľa rýchlejšie a efektívnejšie písať si poznámky pekne do zošítka, nehovoriac o tom, že uprednostňujem písanie rukou pred PC. Ale dozvedám sa toľko skvelo podaných informácii doplnených skúsenosťami z praxe, že sa o ne proste musím podeliť! Aby sa rozširovali sféry porozumenia koňom nielen mne, ale aj ďalším bádavým koňoštudentom, pre ktorých je porozumenie koňomdôležitejšie ako využívanie koňa pre vlastné účely. 

V čase vzniku tohto blogu mám za sebou dva moduly z ôsmich v dvojročnom štúdiu s Equine Behaviour Affiliation, čo je organizácia v UK zameraná na rozširovanie vedomostí o správaní koní a ich využívaní v praxi pri zlepšovaní života koňom. Túto organizáciu vedie a zároveň aj nás učí Felicity George, odborníčka s dlhoročnou praxou, ale  hlavne s veľmi špecifickým pohľadom na problémové správania. S Felicity som v kontakte už viac ako pol roka aj pomimo štúdium, riešila som s ňou nejaké vlastné etické otázky a či koňo-témy a jej prístup ma vždy nadchol, obohatil a hlavne mi dával veľký zmysel a dopĺňal moje vlastné praktické skúsenosti a pomáhal mi ich lepšie pochopiť. Naše cesty, ktorými sme si prešli, sú si veľmi podobné a možno preto mi Felicity tak sadla. Ktovie. Som vďačná životu a považujem to priam za zázrak, že som našla niekoho tak citlivo vnímajúceho každého koňa v biopsychosociálnom kontexte.  Niekoho, s kým zdieľam svoj etický pohľad na riešenie problémových správaní a pomoc koňom.

Prvý rok je zameraný hlavne na spoznanie všetkých dôležitých okruhov, ktoré súvisia so správaním koní, aby sme sa naučili hľadať príčiny a vnímali dôležité súvislosti, ktoré nám pomôžu rozlúštiť záhadu rozličných problémových správaní. Okrem toho sú tu okruhy venované aj tomu, ako správanie zmeniť a opäť aj toto dokázať aplikovať v praxi. Mať k dispozícii "toolbox" a vedieť, kedy ktoré "náradíčko" vytiahnuť, aby splnilo svoj účel a to vždy s ohľadom na etické princípy, ktoré sú naším vodítkom číslo jedna. 

Stretávame sa online každý piatok na dve a pol hodiny a po každom module máme niekoľkohodinové domáce úlohy, ktoré máme ohodnotené a ktorých splnenie je podmienkou k platnému ukončeniu s "papierom". Prvú mini skúšku z témy o čítaní reči tela mám úspešne za sebou, juchúú!
 
Pomedzi lekcie sa občas stretnem s Felicity aj na súkromný hovor, kde s ňou preberiem to, čo mi v danom čase nedá najviac spávať a okrem toho si neustále vymieňame maily, ktoré ma nútia nepoľaviť v zamýšľaní sa nad etickými otázkami v praxi. Takže námetov je viac než dostatok, hurá do ich spisovania.

Chcete sa viac dozvedieť o EBA? Páči sa Equine Behaviour Affiliation | Improving Equine Welfare Through Education

A ak by ste chceli vyžiť služby Felicity, tu je jej web Felicity George, Equine Behaviourist (equinecarecentre.com).

Zdieľať 
Popisky
Archive
Be - čo? Be - ha - viorálny konzultant?